Modern office structures on the Neue Mainzer Straße 12-14 in Frankfurt

▼

Revitalisation Neue Mainzer Straße in Frankfurt

The building located at Neue Mainzer Straße 12-14, opposite the “Schauspiel” theatre in Frankfurt, is the only remaining original building on this former site of the Degussa AG. This area has been developed as the new city housing district “Maintor”. On behalf of the Talanx Immobilien Management GmbH, the office building, dating from 1999, has been re-planned for a new tenant. Here, the tenant improvements concentrated on creating a bright and modern,

 flexible office structure reflecting the corporate design of the new tenant. In total, on an area of  7,500 m2 and on 7 floors, 500 workplaces were created in open-plan team sections and in combined zones. The lower floors are the location of the “Kömödie”, the boulevard theatre in Frankfurt, and its uninterrupted operation had to be guaranteed throughout the reconstruction work.

  

LocationCompletionClient
Neue Mainzer Straße 12-14, Frankfurt am Main08/2018Talanx Immobilien Management GmbH
AreaServicesPhotos
7.500 m2General planning & tenant planning (LPH 1-8)Achim Reissner

left:
As a result of the opening of the Maintor quarter, the building, which was previously only accessible from the Neue Mainzer Straße, can now be approached from the   Schneidwallgasse, the street at the back. The newly designed and extended foyer brings the visitor streams together. 

   

bottom left:
Because the existing height of the ceiling for the desired spatial atmosphere is too low, and a conditioned expansion with 2.7 metres is very flat, in close cooperation with Talanx and the tenant, the architects developed a multifunctional ceiling element for the open space areas which only cover part of the ceiling. The elements contain the ventilation and lighting as well as acoustic panels for sound absorption. The heating and cooling of the rooms continues via die original thermally activated ceiling components, and still remains effective for the complete ceiling area. The panels run in an extension grid from the aisle zones to the windows. Thus, the full room height remains between the elements.

  

bottom right:
The office landscape is animated by glazed think-tanks, telephone cabins and function units. Meeting points and tea kitchens are located in the spaces at the cores. The central and light-flooded atrium above the foyer is equipped with seating and sail awnings and thus becomes the meeting point for employees and clients.

  1. x

    Multifunktions-Deckenelement

    Da die bestehende Deckenhöhe für die gewünschte Raumatmosphäre und einen konditionierten Ausbau mit 2,70 Metern sehr flach ist, entwickelten die Architekten  für die Open Space Bereiche ein Multifunktions-Deckenelement, das nur einen Teil der Decke belegt. In den Elementen sind Lüftung und Beleuchtung genauso integriert wie Akustikpaneele zur Schallabsorption. Die Paneele verlaufen im Ausbauraster von den Gangzonen zu den Fenstern. 

  2. x

    Eingangsfassaden und neuer Zugang 

    Durch die Öffnung des Maintor-Quartiers kann das ursprünglich nur über die Neue Mainzer Straße erschlossene Haus nun auch von der dahinter verlaufenden Schneidwallgasse erschossen werden. Das neugestaltete und erweiterte Foyer im Erdgeschoss führt die Besucherströme zusammen. Die Fassaden über den Eingängen wurden erneuert und sind mit einem Beleuchtungskonzept auch Nachts gut inszeniert.

  3. x

    Umbau im laufendem Spielbetrieb

    In den Untergeschossen hat seit dem Erstbezug 1999 die Frankfurter Komödie ihr Domizil. Deren ungestörter Betrieb musste während der gesamten Umbauarbeiten gewährleistet werden.