Living quarter of contentment
▼

The Ecovillage Hanover is a cooperatively organized, private housing project in which the future residents take the planning of the entire neighborhood into their own hands. The project is a model project for collective neighborhood development supported by many institutions. 

Six regional architectural firms were invited to participate in the competition and develop a design for a sufficiency-oriented and climate-neutral urban neighborhood in Kronsberg North on the southeastern outskirts of Hanover. Affordable housing in a sensible planning mix of building typologies and a variety of building and living forms was desired.

 

LocationCompetitionClient
Hannover-Kronsberg Nord8/2020 ecovillage hannover eG.
Site areaHousing unitsServices

49.300 m2 

>500 Competition entry

Our competition idea takes up the historical settlement form of a round village, in which all buildings were grouped around a central square. In our design, we transfer this idea to the individual living areas called neighborhoods. They are grouped around a communally designed and used green space. At the center of all neighborhoods is again the village square, around which higher-level functions are grouped. The information center is the heart of the square and serves as a focal point for residents and visitors. This creates a linked community of different neighborhoods, with a wide variety of housing types due to the different typologies. The entire neighborhood is planned with traffic calming and is mainly to be accessed on foot or by bicycle. 

Wooden modular construction
All buildings are completely prefabricated from wood and are based on a uniform construction principle. The roofs are extensively greened. All building materials used in the interior are harmless and promote the indoor climate.

  1. x

    Amphitheater

    A hollow in the ground is simultaneously a rainwater retention basin and an amphitheater with a greened visitor grandstand.

  2. x

    Central village square

    The village square in the ecovillage is the central focal point for all neighborhoods in the development. There are two steps down towards the center of the square, providing seating that invites people to linger.

  3. x

    The Info Center

    As a circular building, it forms the visible centerpiece of the village square. The first floor opens onto the square, and an integrated staircase leads directly from the square to a roof terrace that offers a view of the entire neighborhood. The upper floors also contain communal multi-functional spaces.

  4. x

    Central facilities

    Community-used functions such as a bake-house with cafe, workshops, a warehouse, and a post office are grouped around the village square.

  5. x

    The neighborhoods

    The neighborhoods form the basic element in the ecovillage. At the center of each neighborhood is a green space. In addition, all residents have access to common areas, laundry facilities and other storage rooms

  6. x

    Road and path network

    The entire ecovillage is designed to be traffic-calmed and accessed primarily by foot or bicycle. An access road and a bicycle expressway traverse the neighborhood. Car traffic is permitted to a limited extent, but must be subordinate to other road users.

  7. x

    On-Wheel-Tinys

    Parking spaces for "on-wheel" tiny-houses are also provided in the ecovillage. They are located at the edge of neighborhoods to facilitate to-and-fro transportation.

  8. x

    The guest houses

    are centrally located on the edge of the village square. Each accommodation unit is designed for 1-2 persons and can be rented temporarily by residents of the ecovillage.

  9. x

    Parking spaces

    The neighborhood is designed to be traffic-calmed and well connected to public transportation, and is therefore not subject to the regulation for providing parking spaces. However, a limited number of parking spaces are provided in the outer areas.